Quantcast
Channel: Astra Supliment » Dosar de presă
Viewing all articles
Browse latest Browse all 27

Literomania, nr. 67 / 2018 despre „Astra. Literatură, arte şi idei” nr. 3-4 / 2017

$
0
0

Revista braşoveană  „Astra. Literatură, arte şi idei” nr. 15 (nr. 3-4/ 2017) (redactor-şef: Dina Hrenciuc Pişcu) – care este sora mai mică a revistei „Astra”, apărute sub egida Consiliului Judeţean Braşov – are, ca de obicei, un sumar variat şi foarte interesant. La rubrica „In memoriam” este evocat poetul Nicolae Stoe (29 noiembrie 1940-23 august 2017), un scriitor care a făcut parte din vechiul colectiv al revistei „Astra”. Nu lipsesc cronicile de carte, semnate de Al. Cistelecan, Romulus Bucur, Şerban Axinte, Felix Nicolau, Luciana Sima.

Bogdan Coşa este prezent în acest număr cu ancheta „Dacă ai fi nevoit să renunţi la arta ta, în ce direcţie te-ai îndrepta?” (respondenţi: Sebastian Sifft, Tatiana Ţîbuleac, Tudor Ganea, Cristina Ispas, Diana Geacăr, V. Leac, Emilia Ajule, Veronica D. Niculescu).

Interesant este şi interviul luat de Iulian Cătălui scriitorului Hans Bergel, poate mai puţin cunoscut de cititorii români. Scriitorul, născut la Râşnov, dar a cărui familie s-a stabilit la Braşov în 1939, a emigrat în 1968 în Germania, emigrare facilitată de Günter Grass şi Willy Brandt. Până la emigrare, Hans Bergel a fost închis în mai multe rânduri de autorităţile comuniste. În română au apărut romanele „Când vin vulturii”, „Întoarcerea lupilor” şi „Dans în lanţuri” semnate de Hans Bergel.

De asemenea, vă recomandăm şi evocarea făcută de poetul Ştefan Manasia lui Radu Niciporuc, un colaborator apropiat şi drag al Literomaniei, titularul rubricii „Jurnal la babord”, care a plecat dintre noi în vara lui 2017. Citez din evocarea semnată de Ştefan Manasia: „Marinarul plăteşte!, ne spunea la una din mesele Insomniei, surâzând graseiat, după ore de poveşti înnădite ca pe vapor, literatură şi experienţă, asumate existenţial, conform unui anume cod pe care, prin părţile noastre, ţi-e imposibil să-l întâlneşti. O etică marinărească şi virilă consacrase arta cititorului, hispanistului desăvârşit, mai ales tehnica elevată a observaţiei – transmutată într-o ştiinţă de uz personal, ca la Jünger, Conrad sau la Thoreau. Nu ţi-am spus de atâtea ori? În lumea noastră este o vorbă. Ştiu, îi răspund. Întotdeauna marinarul plăteşte!, graseia cu inimitabilă strălucire şi ne despărţeam, dându-ne mâinile, sub porticul tapetat cu afişe…”.

În fine, „Astra. Literatură, artă şi idei” mai are multe surprize pentru cei interesaţi: un fragment inedit din „Jurnalul de adolescent şagunist” al lui Alexandru Muşina, texte de Simona Popescu, Alexandru Matei, Dina Hrenciuc, Sorin Cucerai etc.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 27

Latest Images

Trending Articles